Skip to main content

Videoproductie kosten: waar moet je op letten? (met calculator)

videoproductie kosten_1

Als je een video wilt laten maken voor je bedrijf is het lastig om een complete indicatie te krijgen van de kosten: elk bedrijf en organisatie roept wat anders. Hierdoor is het moeilijk om grip te krijgen op de videoproductie kosten voor je eigen project.

Om het jou een stukje makkelijker te maken om een goede inschatting te maken van de kosten, hebben wij hieronder een complete blog samengesteld met alle elementen van een videoproductie en de bijbehorende prijzen.

Ten slotte hebben we een interactieve calculator, waar je meteen een schatting kan krijgen van de kosten. Zo kan jij precies zien wat de investering is als je video gebruikt voor jouw bedrijf en beantwoorden we de vraag: “Hoeveel kost het om een video te laten maken?”.

De prijzen zijn een gemiddelde van al ons eerder geproduceerd werk. Zo heb jij een directe indicatie. Al deze indicaties zijn voor online video’s, voor bijvoorbeeld websites, social media of wervingscampagnes.

Bereken hier de kosten voor je productie:

Wat zijn de videoproductie kostenposten?

Je kunt het proces van een video laten maken samenvatten in drie fases. Hieronder leggen we de exacte videoproductiekosten uit voor pre-productie, video productie en post-productie.

Pre-productie kosten

In de pre-productie zijn drie pijlers belangrijk. Dat is namelijk strategie, conceptontwikkeling en voorbereiding. Pre-productie is essentieel, omdat het zorgt voor een video die resultaten haalt én een draaidag zonder gedoe.

Video strategie

De kosten van het opstellen van een strategie variëren met de grootte van het project en welke elementen er al klaar liggen. De werkzaamheden omvatten bijvoorbeeld strategie sessies, opstellen van doelgroepen, klantenreizen, funnels en content strategieën.

De omvang van de strategie is afhankelijk van welke elementen er al liggen en waar het bedrijf staat op gebied van marketing. Als de organisatie dit al heeft, of als de productie zodanig klein is, kan deze stap overgeslagen worden.

Kosten strategie: € 500 – € 1500

Conceptontwikkeling

Met een strategie in de hand, is het tijd om dit visueel en fysiek te maken. De werkzaamheden bij conceptontwikkeling omvatten het maken van storyboards, het opstellen van interviewvragen, moodboards en shotlists. Bij grotere campagnes neemt dit veel tijd in beslag, maar bij kleinere producties is dit minder van belang.

Kosten conceptontwikkeling: € 0 – € 750

Voorbereiding

Nu dat het concept ontwikkeld is en we weten hoe de productie er uit gaat zien, gaan we voorbereiden voor de productiedag(en) zelf. De werkzaamheden bij de videoproductie voorbereiding omvatten het maken van een callsheet (formulier met alle informatie), het regelen van locaties, acteurs, de juiste mensen met het juiste materiaal en props.

Kosten voorbereiding: € 200 – € 600

Productie kosten

Met alle voorbereidingen, gaan we de productie in. De productie omvat alles om het concept op beeld te krijgen. Vaak is de productie het “duurste” van de productie. De productiefase is te omschrijven in drie pilaren:

Personeel

Cameraman

Een cameraman heb je nodig, want anders… wil je dat ik dit uitleg?

Kosten cameraman halve dag: € 400 – € 600

Kosten cameraman hele dag: € 750 – € 1500

Geluidsman

Een geluidsman zorgt dat de audio van personages zo goed mogelijk naar voren komt.

Kosten geluidsman halve dag: € 400

Kosten geluidsman hele dag: € 750

Gaffer (Lichtman)

Een gaffer helpt de cameraman met het belichten van de scene en personen.

Kosten gaffer halve dag: € 300

Kosten gaffer hele dag: € 600

Best boy (Productie assistent)

De productie-assistent helpt met het efficient laten verlopen van de draaidag, door de cameraman te helpen met bijvoorbeeld het klaarzetten van camera gear.

Kosten best boy halve dag: € 300

Kosten best boy hele dag: € 600

Regisseur

Een regisseur is verantwoordelijk voor de algemene visie van een videoproductie en zorgt ervoor dat alles volgens plan verloopt.

Kosten regisseur halve dag: € 600

Kosten regisseur hele dag: € 1200

Acteur/actrice

Bij sommige producties kan het handig zijn om een acteur of actrice in te zetten. Dit is als het bedrijf niemand heeft die dit graag kan (en goed doet), of als de productie dusdanig groot is dat dit ten koste gaat van de gewenste kwaliteit.

Kosten acteur: € 400 – € 1000

Visagie/stylist

Een heleboel lampen op een glimmend hoofd, of een outfit uit 1980 – ik denk dat het goed in te beelden is dat dit geen gezicht is. Een visagist en stylist verzorgt het uiterlijk van de personages.

Kosten visagist/stylist: € 450 – €750

Apparatuur

Een van de belangrijkste elementen is apparatuur voor de productie. Apparatuur omvat de camera’s, lenzen, drones, stabilizers, lichten, audio-apparatuur en andere zaken om het verhaal naar voren te brengen.

Belangrijke punten die invloed hebben op de kosten van apparatuur zijn de soort video (een aftermovie is anders dan een instructievideo), de grootte van de productie en de gewenste video kwaliteit. Hieronder drie indicaties waar je rekening mee kan houden.

Kosten apparatuur kleine productie: € 500

Kosten apparatuur productie: € 1000

Kosten apparatuur grote productie: € 1500+

Post-productie kosten

Na de opnames gaan we de nabewerking in. Hier wordt de video bij elkaar gevoegd om de uiteindelijke eindresultaten te vormen.

De nabewerking kost vaak meer tijd dan het hele voorafgaande proces, omdat het vrij specialistisch werk is. Een video valt of staat met hoe deze gemonteerd wordt.

Monteren

Tijdens de montage worden beelden gesorteerd en samengevoegd. Er wordt muziek, kleurencorrectie en andere technieken toegepast om het beste uit de beelden te halen. Een vuistregel die wij hanteren voor een indicatie, is dat een halve opnamedag één dag nabewerken kost.

Kosten monteren: € 650 – € 1500+

Animeren

Met animeren kun je het zo gek maken als je wilt. Standaard worden er bijvoorbeeld naambalken of titelbladen toegevoegd. Echter kan het ook mogelijk zijn om uit te pakken met animatie. Denk bijvoorbeeld aan iconen in te laten vliegen die vast zitten aan de 3D ruimte, of hele animatie segmenten.

Bij een algemene video voor online gebruik kun je de volgende indicatie verwachten.

Kosten animeren: € 500 – € 4500+

Voice-over

Een voice over kan een heleboel sfeerbeelden aan elkaar metselen met een verhaal. Het is altijd belangrijk dat hier een professional voor ingezet wordt, anders valt de video uit elkaar.

Wij werken met een externe partij die verschillende voice-over artiesten beschikbaar stelt.

Kosten voice-over: € 250 – € 500

Feedback

Een van de belangrijkste momenten in een productie. De feedbackrondes zorgen er voor dat kleine elementen verder aangepast kunnen worden om volledig de visie te behalen.

Veel bedrijven verwerken per feedbackronde een aparte prijs. Wij hanteren vaak een feedbackronde inbegrepen in de prijs. Extra feedback buiten deze rondes wordt dan verwerkt voor een bepaald uurtarief.

Kosten extra feedback verwerken: € 160 – € 400

Wat zijn de videoproductie kosten samengevat?

Met al deze elementen kun je een schatting maken van de kosten voor een videoproductie. Je ziet dus dat er een groot verschil zit in prijs, afhankelijk van je productie.

Wervingsvideo vs recruitment bureau het verschil_2

4 tips voor het besparen op videoproductie kosten

1. Bepaal de videodoelstellingen

Zet voordat je begint met het uitbesteden van video je doelen vast. Is dat een aantal weergaven? Het aantal leads wat binnenkomt? Of het aantal vragen bij de supportafdeling verlagen?

Door deze doelen te noteren kun je het succes van de video direct meten en je budget beter bepalen.

Heb je nu hulp nodig met het bepalen van je doel voor je videoproductie? Dan raden we de blog “De sleutel tot succesvolle video marketing in 2023” aan waar we je 10 tips geven waar je extra op moet letten.

2. Bespaar niet op pre-productie

Pre-productie is vaak het minst spannende deel van een videoproductie, maar wel een van de belangrijkste. Als je niet investeert in goede pre-productie, kan dat betekenen dat de productie op onverwachtse problemen stuit tijdens de productie.

3. Doe meer met de gemaakte beelden

Het opnemen van video is vaak het duurste deel van een videoproductie. Als je meer opnames en shots maakt dan wat je nodig hebt, kunnen die beelden bij andere varianten gebruikt worden. Zo kun je met een opnamedag meer content produceren.

4. Zet losse producties om naar series

U kunt ook besparen op videoproductiekosten door een videoserie te maken met één video-opname. Zo heb je meerdere video-afleveringen met dezelfde video-opnamen en animaties, wat de videoproductiekosten aanzienlijk drukt.

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Creative and Strategy

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!