Skip to main content

Top 4 veelvoorkomende fouten van bedrijfsvideo's in 2023

Top 4 veelvoorkomende fouten van bedrijfsvideo's in 2023

Bij het maken van bedrijfsvideo’s komt nogal wat kijken. Het is dus niet gek dat er nog wel eens fouten gemaakt worden. De boodschap in de video is niet duidelijk, de doelgroep wordt niet aangesproken… noem het maar op.

Het is natuurlijk belangrijk om deze fouten zo veel mogelijk te voorkomen! Wij hebben ze daarom op een rijtje gezet. Zo kan jij hier rekening mee houden en de veelvoorkomende fouten van bedrijfsvideo’s vermijden bij je volgende videoproductie. Laten we er meteen induiken!

📝 Onvoldoende planning en script

Een veelgemaakte fout is het onvoldoende hebben of uitwerken van een planning en script. Vaak heeft een bedrijf wel een idee van hoe de video eruit moet zien. Met veel enthousiasme wordt er een moment gepland om te gaan filmen… maar dan lijkt het in elkaar zetten van de video toch moeilijker dan gedacht. De scenes zijn niet uitgedacht en uitgeschreven en de woorden van de acteurs worden maar wat geïmproviseerd.

Een goede videoproductie zorgt ervoor dat alle aspecten van de video van tevoren zijn uitgedacht. Hiermee zorg je ervoor dat je op de dag van het filmen niet voor verrassingen komt te staan. Het is voor iedereen duidelijk wat ze moeten doen. Ook zorgt dit ervoor dat de nabewerking niet te lastig wordt. De scenes van de video moeten immers logisch op elkaar volgen en dat kan alleen wanneer ze van tevoren grondig zijn uitgeschreven.

veelvoorkomende fouten van bedrijfsvideo's

🎯 Gebrek aan een duidelijke boodschap

In het enthousiasme over de video kan het nog wel eens gebeuren dat het bedrijf de eigenlijke boodschap van de bedrijfsvideo uit het oog verliest. Er is veel nagedacht over een grappige scene of een leuk verhaal, maar de eigenlijke boodschap is na het bekijken van het filmpje eigenlijk niet duidelijk.

Zorg ervoor dat van tevoren duidelijk is waar de video over moet gaan en wat deze over moet brengen. Welke actie moet de kijker ondernemen na het zien van de video? Welke emoties moet de kijker voelen? Wat moet de houding zijn die de kijker na het bekijken van de video tegenover het bedrijf heeft? Wat wil je nou écht met jouw bedrijfsvideo vertellen? Schrijf dit in de beginfase op zodat dit duidelijk is en evalueer regelmatig of deze boodschap ook echt wordt overgebracht op de kijker. 

👨 Verwaarlozing van de doelgroep

Een andere veelgemaakte fout bij het maken van bedrijfsvideo’s is het verwaarlozen van de doelgroep. De video kan nog zo leuk zijn en goed in elkaar zitten; wanneer het niet de juiste doelgroep aanspreekt, heb je hier helemaal niets aan. Bedenk daarom goed voordat je begint met het hele proces wie je doelgroep precies in. Waar houden ze van? Wat willen ze zien en horen? Wat spreekt hen aan? 

Heb je dat duidelijk, dan is het tijd om aan het plannen van de film en het maken van het script te beginnen. Houd de doelgroep tijdens dit proces steeds in je achterhoofd. Verzamel eventueel een testgroep bij elkaar en laat ze de video zien voordat je deze publiceert. Vraag om feedback uit de doelgroep en doe hier ook echt iets mee.

📚 Gebrek aan merkconsistentie

Een laatste veelgemaakte fout is het gebrek aan merkconsistentie in de video. Deze fout wordt op verschillende manieren gemaakt. Ten eerste is er het visuele aspect van merkconsistentie. Zorg ervoor dat de letters en de kleuren die terugkomen in de video consistent zijn met de huisstijl van het merk. Is het logo van het merk rood met blauwe letters, maak deze dan dezelfde kleuren rood en blauw in de video. Denk ook aan het lettertype en symbolen die het merk vaan gebruikt. 

Ook de boodschap van de video moet consistent zijn met het merk. Veel merken zetten zichzelf op een bepaalde manier neer. Sommige bedrijven beloven altijd een glimlach of een goed gevoel; anderen laten zien dat zij grappig zijn of heel betrouwbaar. Denk na over welke eigenschap het beste past bij jouw merk en laat dit in de video’s naar voren komen. Door consistent te zijn, herkennen de kijkers de video meteen en komt het merk betrouwbaarder over.

Videoproductie vs animatieproductie: De 5 verschillen!

Veelvoorkomende fouten van bedrijfsvideo’s voorkomen

Met dit artikel hebben we je al een aardig eind op weg geholpen met het voorkomen van veelgemaakte fouten bij bedrijfsvideo’s. Er liggen echter nog tal van andere fouten op de loer. Hoe zorg je er nu voor dat je deze fouten allemaal voorkomt en jouw videoproductie zo professioneel mogelijk aanpakt?

Zorg er allereerst voor dat je je goed inleest. Doe je onderzoek naar videoproducties en alles wat daarbij komt kijken. Op onze blog vind je meerdere artikelen die je vertellen hoe een goede videoproductie in elkaar zit en waar je op moet letten. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg ervoor dat je dit zorgvuldig aanpakt. 

Plan daarnaast genoeg evaluatiemomentjes in. Schrijf het script van de video en laat anderen ernaar kijken. Film een scene, kijk kritisch naar de opname en bespreek met anderen hoe het is gegaan. Moet er nog iets aangepast worden of is deze scene helemaal duidelijk zo? Ook na het opnemen en de nabewerking van de gehele video is het belangrijk om nogmaals te evalueren.

  • Hoe ziet de video er nu uit?
  • Volgt alles logisch op elkaar?
  • Komt de boodschap goed over?
  • Spreekt dit de doelgroep aan?

Conclusie

Kortom, het maken van een bedrijfsvideo is niet in een middagje gepiept. Het gehele proces moet zorgvuldig worden uitgedacht en in elkaar gezet.

De planning en het script moeten worden gemaakt; de boodschap van de video moet goed overkomen op de kijker; de doelgroep van het bedrijf moet zich aangesproken voelen door de video; en het merk moet consistent overkomen. Houd je deze zaken in de gaten tijdens het maken van jouw bedrijfsvideo, dan ben je al een heel eind op weg. En kan je wel wat extra hulp gebruiken, dan weet je ons te vinden!

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Content Creator

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!