Skip to main content

Wervingsvideo vs recruitment bureau: 9 verschillen!

Wervingsvideo vs recruitment bureau: 9 verschillen!

Ben je op zoek naar de juiste werknemer voor een functie binnen je bedrijf? Maar weet je niet of je via een recruitment bureau moet zoeken, of juist een wervingsvideo moet laten maken?

Het is een belangrijke keuze die impact zal hebben op het type persoon dat je werft. In deze blog leggen we de belangrijkste verschillen uit tussen het inzetten van een recruitment bureau vs wervingsvideo.

Laten we eerst even kijken wat een recruitment bureau precies is, en wat een wervingsvideo is.

Wat is een recruitment bureau?

Een recruitment bureau is een bedrijf dat je kunt inhuren om de juiste persoon te vinden voor een openstaande vacature. Zij helpen je om de beste kandidaat uit een stapel mogelijke opties te selecteren.

Vervolgens kiezen ze de meest gekwalificeerde mensen, voeren gesprekken met hun en bevelen vervolgens diegene aan, bij het bedrijf. Recruitment bureaus helpen ook bij andere taken zoals het publiceren van vacatures en het leiden van sollicitatiegesprekken.

Wat is een wervingsvideo?

Een wervingsvideo is een korte, informatieve video die bedrijven gebruiken om potentiële sollicitanten te werven. Deze video’s worden meestal gemaakt door videoproductie bedrijven en marketingafdelingen.

Hiermee kan je potentiële werknemers inzicht geven in waarom ze bij je bedrijf moeten komen werken. Je kan via een wervingsvideo goed je visie en de cultuur van je bedrijf naar voren brengen en daardoor potentiële werknemers inspireren om te komen werken.

Wervingsvideo vs recruitment bureau het verschil

Voordelen recruitment bureau:

Groot netwerk
Snel contact
Efficiënt selectieproces
Contact na wervingsproces

1. Groot netwerk

Het kost een recruitment bureau minder tijd om kandidaten te vinden, recruitment bureaus gebruiken namelijk hun netwerk om zo veel mogelijk passende kandidaten te vinden die aan de criteria voldoen waar het bedrijf naar op zoek is.

Omdat zij toegang hebben tot een groot netwerk met veel potentiële werknemers, wordt het proces van werven en selecteren sneller, efficiënter én effectiever.

Werving kan hierdoor veel tijd besparen. Het feit dat recruitmentbureaus rechtstreeks toegang hebben tot een groot aantal kandidaten, verkort het tijdrovende proces dat nodig is om uiteindelijk de juiste persoon aan te nemen.

2. Snel contact

Recruitment bureaus hebben direct contact tussen kandidaten en recruiters. Kandidaten kunnen dus hun vragen en zorgen direct vragen aan de recruiter, die verantwoordelijk is voor het wervingsproces.

Als gevolg hiervan worden problemen sneller opgelost, wat het inwerkproces makkelijker maakt. Bovendien creëert dit ook een vertrouwensband tussen recruiter en kandidaat, wat helpt bij een comfortabelere werkomgeving.

3. Efficiënt selectieproces

Recruitment bureaus maken gebruik van geautomatiseerde processen, zoals rode vlag criteria assessments. Deze tools worden gebruikt om de beste kandidaten te vinden.

Door deze tools in het selectieproces te gebruiken, hoeven ze niet meer handmatig CV’s door te lezen. Hierdoor maken recruitment bureaus het wervingsproces een heel stuk efficiënter.

4. Contact na wervingsproces

Recruitment bureaus houden contact met de geworven medewerkers zelfs na het wervingsproces heeft plaats gevonden. Dit helpt om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt, feedback te delen en eventuele kleine problemen op te lossen tijdens het inwerkproces.

Recruits mogen hun vragen stellen en recruiters bellen hen terug om bij te houden hoe het proces verder verloopt. Het behouden van contact na het werven draagt dus bij aan een efficiënt en effectief proces.

Wervingsvideo vs recruitment bureau het verschil_2

Voordelen wervingsvideo:

Eerlijk beeld
Goedkoper
Perfecte fit
Boodschap overbrengen
Naamsbekendheid vergroten

1. Eerlijk beeld

Wervingsvideo’s zijn een geweldige manier om potentiële werknemers meer te vertellen over de organisatie en het werk dat er gedaan wordt. In vergelijking met sommige oppervlakkige informatie die recruitment bureaus kunnen geven, geeft video de kandidaten de kans om zichzelf te plaatsen in de organisatie, als onderdeel van het team.

Wervingsvideo’s bieden een sterk begrip van de werkomgeving en cultuur binnen een bedrijf, wat erg belangrijk is voor kandidaten. En dit kan kandidaten overhalen om bij het bedrijf te gaan werken.

2. Goedkoper

Het maken van een wervingsvideo is vaak veel goedkoper dan het inhuren van een recruitment bureau. Dit komt omdat de taken die een recruitment bureau moet uitvoeren meer omvatten dan alleen het zoeken naar een geschikte kandidaat.

Een recruitment bureau heeft bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om te adverteren, vragenlijsten op te stellen, informatiefolders te ontwerpen en interviews af te nemen.

Met een wervingsvideo kan je als bedrijf direct contact leggen met je doelgroep, waardoor er tijd en geld bespaard kan worden bij elke vorm van advertising.

Het is ook sneller om te reageren op de verzoeken van de potentiële werknemers omdat er geen tussenpersonen zijn die moet worden ingeschakeld om alle processen af te ronden. Daarnaast betekent dit dat bedrijven meer controle over hun werving proces behouden en hierdoor sneller kunnen schakelen.

Benieuwd naar de kosten van een wervingsvideo? Lees dan hier verder over de kosten van een wervingsvideo laten maken in 2023.

3. Perfecte fit

Het is heel belangrijk om potentiële medewerkers te vinden die zo goed mogelijk bij de functie passen. In vergelijking met recruitment bureaus geven wervingsvideo’s levensechte beelden met persoonlijke verhalen waardoor potentiële medewerkers een connectie opbouwen met de huidige werknemers en het bedrijf.

In plaats van alleen maar traditionele (en saaie) methodes zoals cv’s, sollicitatiegesprekken en referenties te gebruiken, kun je met een wervingsvideo de informatie op een visueel sterke en unieke manier weergeven. Verder krijgen de potentiële medewerkers een goede indruk wat ze nu kunnen verwachten van de functie.

Ook geven video’s niet alleen de informatie weer op een visuele manier dan recruitment bureaus, maar ze geven ook meer interactiviteit. Video’s spreken veel meer aan dan alleen maar tekst, wat helpt bij het vinden van potentiële werknemers.

Op deze manier houdt je niet alleen de interesse vast van de kijker, maar krijg je ook nog meer reacties!

4. Boodschap overbrengen

Een wervingsvideo is een sterke manier om je bedrijfscultuur naar voren te brengen, en daardoor je doelgroep beter aan te spreken.

Met video’s heb je veel meer flexibiliteit, en daardoor zorg je ervoor dat verschillende soorten mensen je boodschap begrijpen.

Met video kan je je boodschap zodanig overbrengen dat je doelgroep het precies begrijpt. Super handig dus!

Ook kun je duidelijk laten zien wat de functie inhoud en en welke werkzaamheden hier bijhoren. Op deze manier kan je iemand dus echt persoonlijk aanspreken.

5. Naamsbekendheid vergroten

Wanneer je video’s deelt vanuit je bedrijf zoals bijvoorbeeld een wervingsvideo of een brandvideo, bouw je je naamsbekendheid op.

Ook kun je video’s meerdere keren inzetten. Wanneer je extra personeel zoekt voor dezelfde functie kan je dezelfde video weer opnieuw delen. Verder kan je kortere social snippets uit je wervingsvideo halen en deze inzetten op meerdere kanalen. Zo kan je meer doelgroepen aanspreken en herhaal jij je boodschap.

Het vaker terug laten komen van een wervingsvideo zorgt voor meer naamsbekendheid voor je bedrijf. Zo komt de bedrijfscultuur ook weer lekker naar voren.

Wervingsvideo vs recruitment bureau

Recruitment bureau:

  • Groot netwerk
  • Snel contact
  • Efficiënt selectieproces
  • Contact na werving

Wervingsvideo:

  • Eerlijk beeld
  • Goedkoper
  • Perfecte fit
  • Duidelijke boodschap
  • Naamsbekendheid

Conclusie

Heb je dus liever een andere partij die de werving voor jouw bedrijf verzorgd, raden we je aan om een recruitment bureau in te schakelen.

Maar wil je iemand werven die goed bij het team en bedrijfscultuur past? Dan kan je waarschijnlijk beter een wervingsvideo inzetten. Ook wanneer je naar de toekomst kijkt en meer naamsbekendheid wil bereiken, dan is het gebruik van video ook een goede optie.

Waar het op neer komt is dat het per bedrijf verschilt. Waar hecht jij meer waarde aan? Wat is voor jou belangrijk bij het werven van nieuw personeel?

Denk goed over de keuzes na en slaap er een nachtje over, want je wilt natuurlijk wel de perfecte fit vinden voor je bedrijf!

Ben je nu benieuwd hoe je het beste een wervingsvideo kan aanpakken? Lees dan de blog over de zes stappen voor het opzetten van een effectieve wervingscampagne.

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Content Creator

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!