Skip to main content

5 Tips voor het voorbereiden van een draaidag - DBBL Media

voorbereiden van een draaidag_v3

Videoproductie laten maken voor jouw bedrijf? Daar gaat een hele hoop tijd en energie inzitten! Want wat komt er kijken bij het voorbereiden van een draaidag? Het kost dan ook heel wat voorbereiding om jouw draaidag zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk wil je dit goed aanpakken, zodat je niet op de dag zelf nog hoeft te bedenken hoe je de filmpjes in elkaar moet gaan zetten.

In dit blogartikel helpen wij je met 5 tips om een draaidag voor te bereiden. Dus ben je hier benieuwd naar? Lees dan snel verder.

Videoproductie draaidag voorbereiden tips

🧍Tip 1: Stel jouw personeel op de hoogte

Allereerst is het belangrijk dat jouw personeel op de hoogte is. Film je op de locatie van jouw bedrijf en moet het daarvoor stil zijn op bepaalde plekken? Laat dit dan van tevoren aan jouw personeel weten.

Film je bijvoorbeeld in de kantine en wil een groep medewerkers net gaan lunchen, dan komt dit natuurlijk niet zo handig uit. Maak een planning en stuur ruim van tevoren een mail aan alle medewerkers. Zorg er op de dag zelf ook voor dat overal staat aangegeven waar er gefilmd wordt. Zo loopt er niet per ongeluk iemand het beeld in. 

Wil je graag dat jouw personeel ook een rol speelt in de video? Dan is het handig als je weet wie hieraan mee willen werken en wie liever niet. Maak afspraken met je personeel over wat de bedoeling is. Stel je hen op beeld een aantal vragen, bijvoorbeeld over het bedrijf of de werkzaamheden? Stuur de vragen een aantal dagen van tevoren op zodat zij de tijd hebben om na te denken over de antwoorden.

📍Tip 2: Verzorg de locatie, props en set design

De tweede tip die we je kunnen geven over het voorbereiden van een draaidag is om alles te regelen tot in de puntjes, zodat je je op de dag zelf zo min mogelijk zorgen hoeft te maken over hoe de zaken verlopen. Kies eerst de locatie uit. Schiet je beelden in het bedrijf zelf of ga je liever naar een externe locatie, zoals een studio?

Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Maar als je op de draaidag nog besluit om toch in je bedrijf te gaan filmen, ben je misschien onvoldoende voorbereid om de shots te filmen die jij nodig hebt. 

Denk ook aan de props die je wil gebruiken en het design van de set. Film je op je bedrijf, dan is het handig om de ruimtes schoon te maken en op te ruimen. Zo ziet het bedrijf er op zijn best uit tijdens het filmen.

Van welke props wil je gebruik maken? Heb je deze al in huis of moeten ze gekocht worden? Zorg ervoor dat alles klaarstaat zodat je direct kan beginnen met filmen.

☀️ Tip 3: Kijk naar het weer

Houd rekening met het weer. Niet alleen als je buiten gaat filmen, maar ook als je binnen wil gaan opnemen. Film je buiten, dan spreekt deze tip voor zich. Je wil je medewerkers niet in de stromende regen laten staan terwijl ze een verhaal proberen te vertellen aan de camera. Kies daarom voor een dag waarop er geen regen wordt voorspelt.

Ook de temperatuur is belangrijk. Op een te koude dag is het niet aangenaam om lang buiten te zijn, maar ook op een warme dag is een draaidag in de buitenlucht een pittige opgave. Film je midden in de zomer en ontkom je niet aan een warme draaidag, zorg dan voor voldoende water en schaduw voor iedereen. 

Misschien denk je er niet aan bij binnenopnames, maar het weer kan de kwaliteit van je video beïnvloeden. Regen en warmte van buiten kunnen bijvoorbeeld storende geluiden en zweterige gezichten veroorzaken. Streef dus naar aangename binnentemperaturen en minimaliseer invloeden van buitenaf.

📝Tip 4: Schrijf de scripts

Verder zijn scripts ontzettend belangrijk bij het voorbereiden van een draaidag. Niets is erger dan dat je op de draaidag zelf nog moet bedenken hoe het filmpje er eigenlijk uit gaat zien. Wil je dat bepaalde mensen iets gaan zeggen? Schrijf dit dan uit. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. 

Een script gebruik je niet alleen bij gesproken tekst. Schrijf een script voor de hele video. Denk uit hoe de scènes er stuk voor stuk uit moeten zien en zet dit op papier. Beschrijf waar de scènes plaatsvinden, wie er in de scène spelen en welke props er gebruikt worden. Op de dag zelf is het alleen nog maar een kwestie van het doorlopen van een script.

Heb je nu hulp nodig bij het schrijven van een ijzersterk script voor je video? Lees dan onze blog over precies dit!

voorbereiden van een draaidag_v1

📖Tip 5: Maak een draaiboek

Maak tot slot ook een draaiboek van de hele dag. Deze is niet te verwarren met het script. Een script is echt bedoeld voor een video. Maak je meerdere video’s, dan maak je ook meerdere scripts. Een draaiboek gaat echter over de hele draaidag. Je schrijft op hoe laat de draaidag begint en wie er op welk tijdstip aanwezig moet zijn. In het draaiboek staat ook welke ruimtes er gebruikt worden voor het filmen en wanneer. Je beschrijft de gehele volgorde van de opnames. Een draaidag is dus eigenlijk een gedetailleerde planning van de dag.

Werk je met ons samen, dan maken wij dit draaiboek voor jou. Je hoeft hier dan niet zelf meer over na te denken. Omdat we vaker draaiboeken maken, weten we precies wat handig is qua planning en hoe lang het opnemen van een video ongeveer duurt. Dit is namelijk best lastig inschatten wanneer je niet zo vaak een draaidag meemaakt. Uiteraard leveren we het draaiboek bij jou in, zodat jij er nog naar kan kijken voordat de draaidag begint.

Conclusie

Kortom, er komt heel wat kijken bij het voorbereiden van een draaidag. Maar zodra je het eindresultaat ziet en de videobeelden in handen hebt, was dit het allemaal waard. Je moet gewoon weten waar je aan moet denken en wat er van tevoren geregeld moet worden.

Stel je personeel op de hoogte van je plannen; verzorg de locatie, de props en het set design; houd rekening met het weer; schrijf de scripts voor de video’s en maak een draaiboek om de dag te plannen. Hulp nodig? Dan weet je ons te vinden!

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Content Creator

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!