Skip to main content

Dit zijn de videomarketing trends van 2023!

videomarketing trends 2023

Marketing verandert altijd. Wat het ene jaar werkt, werkt het volgende jaar niet meer. En dat is nu ook zo. Op dit moment is er namelijk een shift gaande naar video als favoriete content.

En ik ben enorm enthousiast over de ontwikkelingen van videomarketing. Video wordt toegankelijker voor bedrijven. Iets waar consumenten ook op wachten.

In deze blog beschrijf ik 5 videomarketing trends die je in 2023 in de gaten moet houden.

Videomarketing trends van 2023:

1. Sociale media geven voorrang aan (short-form) video

In het verleden draaide het op social media alleen maar om tekst en foto’s. Maar dat is snel aan het veranderen. De laatste jaren zien we een enorme toename van video content op sociale media. In die groei zit nog lang geen stop.

Kijk bijvoorbeeld naar Instagram.

Instagram heeft in 2022 een controversiële update uitgerold, waarbij de app meer op TikTok lijkt. De tijdlijn neemt je hele scherm in beslag, en video staat hier op nummer één. Dit is omdat social media bedrijven allemaal het succes van TikTok zien.

De kern van het TikTok succes is short form content. Short form content is inhoud die meestal minder dan 1 minuut duurt. En dat is precies waar gebruikers van sociale media meer van willen zien.

Dit betekent dat een consument binnen één seconde weet of hij deze content wilt consumeren, of verder scrollt naar de volgende video. Dit vraagt weinig moeite van de consument om iets te vinden wat hij of zij echt leuk vindt.

Social media bedrijven willen dus een stukje van die taart. Eerder veel kleine stukjes in de vorm van content. Daarom zien we dat steeds meer sociale media prioriteit geven aan video. In 2023 zal dit alleen maar sterker worden.

Hoe profiteer je hier als bedrijf van? Door meer videocontent te maken.

We hebben het hier dus niet over grote of dure producties. Een korte, persoonlijke video gefilmd met je telefoon is al snel effectief. Deze video’s komen dan in de tijdlijn van je potentiele doelgroep. Iets waar sociale media blij van worden.

videomarketing trends

2. Consumenten willen persoonlijke content van bedrijven

Een tweede trend die ik zie in 2023 is dat bedrijven steeds meer echte mensen laten zien op sociale media. Niet alleen de CEO of marketingmanager, maar juist medewerkers en klanten.

Deze mensen hoeven geen sales pitch te houden. Nee: ze laten simpelweg zien wat ze doen.

Deze trend komt voort uit de nieuwe social media BeReal. BeReal is een social media platform dat zich expliciet richt op authenticiteit. De app laat gebruikers alleen foto’s plaatsen die onbewerkt en natuurlijk zijn.

Dit sluit aan bij wat consumenten meer willen zien op sociale media: authenticiteit en echte mensen. Geen perfect bewerkte beelden, maar inhoud die persoonlijk en dicht bij huis aanvoelt.

Hoe profiteer je hier als bedrijf van?

Je kunt op deze trend inspelen door meer echte mensen te laten zien op sociale media. Dat kan bijvoorbeeld door korte video’s te maken waarin medewerkers over hun werk vertellen. Of laat klanten hun mening geven over je product. Dit soort video’s voelt persoonlijk en dicht bij huis. En dat is wat je wilt bereiken.

videomarketing trends

3. Persoonlijke en interactieve video’s in de sales funnel verwerken

De derde trend die ik zie voor 2023 is het gebruik van persoonlijke en interactieve video’s in de sales funnel. Een manier om de betrokkenheid bij potentiële klanten te vergroten.

Waarbij het eerst niet heel toegankelijk was om dit te doen, heb je nu platformen zoals VideoAsk. Met dit platform maak je interactieve video’s die je:

  • Op je website verwerkt
  • In de mail meestuurt
  • Kan gebruiken om video reacties te sturen

Een voorbeeld van VideoAsk hebben wij op de homepagina staan. Je geeft je organisatie op een waardevolle manier een gezicht, wat gebruikers meteen een plek in een funnel geeft.

Hoe profiteer je hier als bedrijf van?

Je kunt interactieve video’s gebruiken om de reis van de klant persoonlijker te maken. Hoe verassend is het als je een persoonlijke video in de mail krijgt, in plaats van bakken met tekst?

videomarketing trends

4. De komst van AI in content

Artificial Intelligence heeft de laatste maanden flinke tractie gekregen. Met chatbots zoals ChatGPT en Jasper (die op dit moment helpt met het meeschrijven van deze blog) is content maken een stuk simpeler geworden.

AI heeft in video ook een rol. Het schrijven van scripts, beschrijvingen, verbeteren van audio kwaliteit of misschien wel volledig gepersonaliseerde video’s?

We hebben een volledige blog over de videomarketing AI Trends.

5. Video in de rol van werving

Ten slotte speelt video een grote rol in het wervingsproces. Sollicitanten liggen namelijk niet voor het oprapen. De kans dat je hele vacaturetekst gelezen wordt is dus al helemaal spannend. Hoe laat je dan de kernwaarden van je bedrijf zien?

Veel HR-medewerkers kloppen sinds kort bij de marketingafdeling aan om de kansen van video te bekijken. Met video is het namelijk erg gemakkelijk om een duidelijke indruk te geven van de organisatie en de vacature.

Door de vele vragen van een potentiële sollicitant te beantwoorden in een kandidatenreis, geef je antwoord op de juiste momenten. Denk bijvoorbeeld aan:

– Hoe is de bedrijfscultuur?
– Waar staat deze organisatie binnen de branche?
– Heeft het bedrijf waarden waar ik me in kan vinden?
– Kan ik in mijn functie doorgroeien?

Hoe profiteer je hier als bedrijf van?

Door korte video’s te maken waarin medewerkers vertellen over hun baan of waarom ze de organisatie leuk vinden. Je kunt ook vacaturevideo’s maken om te laten zien wat de vacature inhoudt. Zo word de kans dat je vacature er uit springt, ten opzichte van de concurrentie, groter.

videomarketing trends

Conclusie

Met het inzetten van de nieuwste videomarketing trends van 2023 kan je als bedrijf een voorsprong krijgen op je concurrentie. Zet de volgende stap met het aanspreken van je doelgroep door het inzetten van de videomarketing trends!

Bas Marijnissen
Creative Producer

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Creative and Strategy

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!