Skip to main content

Videomarketing ROI meten in 2024 - DBBL Media

Videomarketing ROI meten_1

Je hebt vast al ontdekt dat videomarketing in populariteit toeneemt. Het is ook een bijzonder effectief marketinginstrument dat voor verschillende doeleinden is in te zetten. Bijvoorbeeld om klanten aan je te binden, producten te verkopen of om je bedrijf als expert neer te zetten. Al je inspanningen wil je natuurlijk terug zien in de resultaten. Daarom is het belangrijk om videomarketing ROI te meten, waarbij de statistieken voor zich spreken.

Je ontdekt hier hoe je de ROI op videomarketing moet meten, maar ook het belang om dit marketinginstrument in 2024 in te zetten.

"92% van marketeers meldt dat video een positieve ROI oplevert."

Waarom videomarketing inzetten in 2024?

Op elk social media platform zie je video’s en steeds meer bedrijven maken er ook op de eigen website gebruik van. Dit heeft te maken met de kracht van video. De focus ligt in deze tijd bij videomarketing meer op het verhaal dat je vertelt dan alleen je product of dienst. 

Wist je dat 91% van de bedrijven in 2024 video als marketingtool gebruikt? Dit toont al aan dat je niet achter kan blijven. Bovendien is videomarketing een uniek instrument om met je klant in contact te komen en de interactie aan te gaan.

Hoe meet je de ROI op van videomarketing?

De ROI van videomarketing is te meten aan de hand van harde statistieken. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het aantal vertoningen, likes, reacties en shares. Ieder platform heeft wel zijn eigen analytics die je hiervoor kan gebruiken. Je kan het doel van je video koppelen aan een meetbare statistiek. Daarom is het belangrijk om eerst het doel te bepalen om op basis daarvan de ROI van videomarketing te meten. Dit zijn veelvoorkomende doelen:

  • Omzet verhogen
  • Aanmelding stimuleren
  • Leads genereren
  • Naamsbekendheid vergroten
  • Educatief doel

"61% van video marketeers gebruikt shares, likes en comments als roi metriek."

Het meten van de ROI van videomarketing is bij het verhogen van de omzet als doel te meten aan het aantal verkopen van een product. Of op basis van de totale winst als je meerdere producten verkoopt. Bij het stimuleren van aanmelding voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief meet je hoeveel registraties er zijn gekomen naar aanleiding van je video. Op deze wijze is de video ROI van elk doel afzonderlijk te meten. 

Bij het meten van leads is het overigens handig om van CRM-software gebruik te maken. Je kan ook een video aan je landingspagina toevoegen om op deze manier de conversie en ROI te meten. Zo is het eveneens mogelijk om van een Google UMT code gebruik te maken die het aantal klikken op de CTA bijhoudt.

Je ontdekt aan de hand van het aantal videoweergaven of je naamsbekendheid is toegenomen. De ROI van een educatief doel, zoals een instructievideo is wat lastiger te meten. Je kan hierop inspelen door de interactie aan te gaan. Dit doe je door bijvoorbeeld aan het einde van je video een vraag te stellen te houden of een enquête toe te voegen.

Tip: meet de verschillen met a/b testen

Het is ook bij videomarketing ideaal om met a/b testen te werken. Dit doe je door meerdere versies te maken van je video en daarbij een enkele elementen aan te passen. Je meet dan welke video meer impact en effect heeft. Dit is een manier om de videocontent perfect op je doelgroep te laten aansluiten.

Videomarketing ROI meten_2

De interactie van klanten met videomarketing

Wil je een hogere conversie of meer betrokkenheid van klanten bij je bedrijf? Dan is het belangrijk om je op de interactie met klanten te richten. Dit is onder meer mogelijk door een interactieve video te maken, waarin je elementen toevoegt die om actie van de kijker vragen. Bijvoorbeeld door een video formulier, link of CTA knop in de video te verwerken of om een vraag te stellen die reactie bij de kijker uitlokt.

Een uitlegvideo is wat dat betreft succesvol, omdat mensen hierdoor meer te weten komen over een product of dienst. 96% van de mensen heeft wel eens een uitlegvideo bekeken om meer te weten te komen over een product of dienst. Dit is een korte video van een minuut of twee minuten, waarin je de kern van je dienst of bedrijf uitlegt en de kijker daarmee op een leuke manier kennismaakt.

Dit type video is eveneens interactief te maken door er vragen voor de kijkers in te verwerken. Tijdens het afspelen van de video krijgen kijkers dan de gelegenheid om actief mee te doen en vragen te beantwoorden.

Bekijk hieronder verschillende manieren voor het verhogen van je videomarketing ROI op een interactieve manier.

  • Link naar een inschrijfpagina via je logo
  • Video formulier om naar contactinformatie te vragen
  • Zelf een vraag stellen aan het einde van je video

Een groot voordeel van interactieve videomarketing is dat de resultaten meetbaar zijn. Hierbij hoeft de kijker niet eens de volledige video af te kijken. Het draait namelijk allemaal om engagement (views, likes, shares) op basis waarvan de kijker de actie onderneemt die jij voor ogen hebt. Het aantal views is dus niet altijd leidend als je interactieve video’s maakt. Als je enorm veel views hebt en maar enkele aanmeldingen dan gaat er iets niet goed.

Veelgestelde vragen rond videomarketing ROI meten

Hoe bereken je marketing ROI op video?

De ROI van videomarketing kan je berekenen door te letten op de views, reacties en shares. Ook heeft ieder social media platform een eigen analytics tool waarbij je deze informatie makkelijk in een overzicht kan bekijken.

Welke video werkt het beste voor mij?

Welke video het beste past bij jou is erg afhankelijk van het doel van de video en welke doelgroep je wilt bereiken. Wil je een product verkopen? Dan kan een productvideo of instructievideo een goede optie zijn. Wil je nieuw personeel werven? Dan is een employer branding video of wervingsvideo een goede keuze. Denk je aan het laten zien van je bedrijfscultuur? Dan raden we ja aan om een bedrijfsfilm te maken.

Zo zijn er dus verschillende video’s die het beste zullen passen bij jouw doel en doelgroep. Wil je meer weten of welke video het beste past bij jouw bedrijf? Neem dan contact op en wij denken graag met je mee!

Hoe zorg ik voor een sterke videomarketing strategie?

Een sterke videomarketing strategie is de kern van iedere succesvolle videocampagne. Daarom hebben wij een blog geschreven over 10 tips die jij kan gebruiken in het opzetten van deze strategie. Lees deze hier!

Videomarketing ROI meten_3

Conclusie

Het succes van je videomarketing is meetbaar aan de hand van verschillende statistieken. De video ROI is te gebruiken om te zien of je het vooraf vastgestelde doel hebt behaald. Wil je jouw bedrijf, product of dienst onder de aandacht van je doelgroep brengen dan is videomarketing tegenwoordig onmisbaar.

Begin wel meteen goed door je video’s op een professionele manier te laten maken. DBBL Media helpt je graag op weg met het succesvol inzetten van videomarketing om je bedrijf te laten groeien. Dit zie je straks terug in de video ROI statistieken. 😉

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Content Creator

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!