Skip to main content

Technisch personeel werven met video marketing in 2024 doe je zo!

Technisch personeel werven met video marketing in 2023 doe je zo!

Technisch personeel werven is in dit tijdperk soms echt een uitdaging. De werving vraagt om een unieke aanpak die ervoor zorgt dat jij de beste werknemers aanneemt om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Hoe je dit doet? Door middel van videomarketing!

Videomarketing betekent dat jij gebruik maakt van beeldmateriaal – video’s – om zo jouw marketing-doeleinden te realiseren. Dit is bijvoorbeeld het aantrekken van nieuwe klanten door het laten zien van jouw aanbod. Maar ook het werven van nieuwe personeelsleden hoort bij marketing. En door video te gebruiken, pak jij het nét even anders aan dan jouw concurrenten.

Technisch personeel werven met video marketing in 2023 doe je zo!_3

Waarom technisch personeel werven met video marketing?

Bewegend beeld met geluid zegt veel meer dan een lange lap tekst. Je kan nog zo goed beschrijven hoe het is om bij jouw bedrijf te werken: een echt goede indruk krijgen mensen pas wanneer ze het gezien hebben. En omdat het niet praktisch is om een hele hoop mensen uit te nodigen om eens een kijkje te nemen in jouw bedrijf, is het handig om hier beelden van te maken. 

Videomarketing is hier dus de perfecte oplossing voor. Het neemt de kijker echt mee in een ervaring. Je laat zien wat de werkzaamheden zijn in plaats van dat je deze alleen mondeling of schriftelijk uitlegt. Ook geef je een indruk van de bedrijfscultuur, door de sfeer op de werkvloer in beeld te brengen. Laat eventueel andere werknemers aan het woord. Zij vertellen waarom het zo fijn is om bij jouw bedrijf te werken op een persoonlijke manier. Dit alles bij elkaar zorgt voor een sterke eerste indruk!

Tip 1: Ken je doelgroep

Wil je aan de slag met videomarketing om nieuwe personeelsleden te werven, dan is het allereerst belangrijk om jouw doelgroep te kennen. Hierop stem je jouw video af. Weet je wie jouw doelgroep is, bedenk dan wat zij zouden willen weten en wat voor hen relevant is. Dit laat je vervolgens terugkomen in de video. 

In dit artikel hebben we het specifiek over technisch personeel werven. Neem de functie die je open hebt staan in gedachte. Wat wil een potentiële kandidaat voor deze functie weten? Zijn er interessante software programma’s waar de werknemer gebruik van mag maken wanneer hij of zij bij jou werkt? Of mag de nieuwe werknemer deels thuiswerken? Benoem dit soort dingen, die specifiek op jouw doelgroep van toepassing zijn, in de video.

Tip 2: Authenticiteit is belangrijk

Ook authenticiteit is ontzettend belangrijk. Door authentiek te zijn creëer je een emotionele band met jouw kijker en wek je vertrouwen op. De kans is dus groter dat iemand solliciteert op een openstaande functie. Laat daarom zien wie jij echt bent en waar jouw bedrijf voor staat. Maak het plaatje niet mooier dan dat het is. 

Ook in het geval van het werven van technisch personeel is authenticiteit belangrijk. Zeg niet dat jouw bedrijf gebruik maakt van de nieuwste technische snufjes wanneer dit niet zo is. Of dat er een budget van miljoenen euro’s is vrijgemaakt om aan technologie te werken, terwijl het budget helemaal niet zo groot is. Authenticiteit heeft ook veel te maken met eerlijkheid. En zolang jij eerlijk bent tegenover jouw potentiële werknemers, weten zij precies wat zij mogen verwachten. Je voorkomt dus ook teleurstelling op een later moment.

Technisch personeel werven met video marketing in 2023 doe je zo!_2

Tip 3: Pak het creatief aan

Wanneer het tijd is om over de inhoud van jouw video na te denken, begin je vaak met een brainstormsessie. Hierin gooien jij en jouw teamleden allerlei ideeën op tafel voor de video. Probeer lekker creatief te zijn. Voeg humor toe waar dat kan, om een blijvende indruk achter te laten bij de kijker. Maak gebruik van visuele elementen of laat geluidseffecten terugkomen in het filmpje. 

Humor is een goede manier om jouw video creatief en origineel te laten overkomen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een woordgrap die alleen technisch personeel zou snappen. Weet jij zelf niet veel van techniek maar heb je wel technisch personeel nodig? Geen probleem! Ook dit is grappig om terug te laten komen in de video. Dit doe je bijvoorbeeld door een situatie te schetsen die helemaal fout loopt omdat niemand in de omgeving verstand heeft van techniek. Zo laat je ook meteen zien waarom jij jouw nieuwe werknemer zo hard nodig hebt!

Tip 4: Zorg voor een duidelijke Call-to-Action (CTA)

Een Call-to-Action (CTA) ziet men vaak over het hoofd, maar is wel ontzettend belangrijk. Maak hier dus ook zeker gebruik van! Een CTA staat vaak aan het einde van een video (of van een stuk tekst) en roept kijker op om actie te ondernemen. Je kan de kijker bijvoorbeeld naar de vacaturepagina sturen of om via de mail verder contact op te nemen.

In het geval van een video van technisch personeel werven, ligt jouw doel voor de hand: jij wil dat iemand gaat solliciteren op die vacature! Dit kan de kijker zelf zijn, maar het kan ook een vriend, familielid, collega of buurvrouw van jouw kijker zijn. Spoor de kijker van de video dus aan om de juiste persoon naar jouw vacature te begeleiden.

Tip 5: Gebruik ondertiteling

Ook een goede tip: zet ondertiteling onder jouw wervingsvideo. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van alle sociale media gebruikers op de platformen scrollt zonder geluid. De boodschap van jouw video gaat dus helemaal aan hen voorbij als zij niet kunnen meelezen met het verhaal. Het plaatsen van ondertiteling in jouw video is een relatief kleine moeite, maar zorgt uiteindelijk voor een groot resultaat. Je bereikt er uiteindelijk veel meer mensen mee!

Tip 6: Optimaliseer voor verschillende platformen

Tot slot is het belangrijk om jouw video’s te optimaliseren voor verschillende platformen. Dit doe je allereerst door de video voor verschillende formaten geschikt te maken. Op platformen die vaker op een laptop worden bezocht, zoals YouTube of LinkedIn, is het belangrijk dat de video horizontaal wordt gemaakt. Het beeldscherm is echter breed. Zet je de video ook op andere platformen die vaak op een telefoon worden gebruikt, zoals Instagram of TikTok, plaats hier dan een verticale versie van de video. 

Verder staan er bij Instagram en TikTok ook een aantal symbolen links in beeld. Dit zijn bijvoorbeeld de knop om een like te geven of om te reageren. Zorg er daarom voor dat jij geen belangrijke onderdelen van de video, zoals tekst of visuals, op deze plek van het scherm plaatst. Het zou zonde zijn als deze kijkers niet goed kunnen zien wat er in de video wordt verteld.

 

Technisch personeel werven met video voorbeeld:

Conclusie

Al met al komt er dus heel wat kijken bij het maken van een video voor het werven van technisch personeel.

Het is belangrijk om jouw doelgroep goed te kennen en de video op hen af te stemmen. Blijf authentiek en ga creatief te werk voor het beste resultaat. Maak gebruik van een Call-to-Action op het einde van de video, zodat de kijker weet wat hem of haar te doen staat. Plaats ook ondertiteling in jouw video en optimaliseer het beeld voor ieder platform waarop jij de video gaat plaatsen. Een hele klus dus. Maar in the end is dit het allemaal dubbel en dwars waard, want de sollicitaties zullen binnenstromen!

Heb je meer vragen over technisch personeel werven met video marketing? Neem dan contact met ons op en wij helpen jou verder! 

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Content Creator

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!