Skip to main content

10 tips voor het maken van een succesvolle promotievideo. (met voorbeelden!)

DBBLMedia_Succesvolle_promotievideo_10tips

Een promotievideo is een effectieve manier om je merk of product te vergroten en meer klanten aan te trekken. Maar het laten maken van een succesvolle promotievideo kan soms een uitdaging zijn.

Om ervoor te zorgen dat je promotievideo opvalt en bekeken wordt, geven we hieronder 10 tips voor het maken van een succesvolle promotievideo die de aandacht trekt en de kijkers inspireert.

Wat is een promotievideo?

Een promotievideo is een korte, krachtige video die wordt gebruikt om je klanten te informeren over een bedrijf, evenement of product.

Promotievideo’s hebben als doel om interesse op te wekken, bewustzijn te creëren en publiek aan te moedigen om actie te ondernemen. Een effectieve promotievideo weet in één keer duidelijk te maken wat je merk of product is, waarom het zo uniek is en waarom je doelgroep hiervan moet weten!

Bovendien helpt het om de boodschap actief te communiceren door emoties te gebruiken, creatief met visuals te spelen en verhalende technieken op een slimme manier toe te passen.

Maar waar moet je nu op letten bij het maken van een succesvolle promotievideo?

Tip 1: Wees duidelijk in je boodschap

Geef duidelijke informatie over je product of merk en waarom het uniek en interessant is.

Als het gaat om het maken van een succesvolle promotievideo, is het van cruciaal belang om duidelijk te zijn over wat je product of merk is en waarom het zo uniek en interessant is.

Wees transparant over de kernwaarden van je bedrijf of product en beantwoord de vraag waarom mensen hiervan af moeten weten.

Neem de tijd om een goede inhoudelijke verdieping te geven aan je boodschap en plaats impactvolle visuele elementen in je video die direct tot actie aanzetten. Zorg ervoor dat de aandacht van kijkers blijft vasthouden, door emoties te combineren met informatie die relevant is voor je doelgroep.

Wees daarom niet bang om de boodschap actief te communiceren door emoties te gebruiken die relevant zijn voor je product, creatief met visuals te spelen en verhalende technieken op een slimme manier toe te passen.

Laat jouw boodschap eruit springen om de aandacht van de kijker vast te houden en maak duidelijk waarom je merk of product uniek en interessant is – wat resulteert in hogere conversieratio’s!

Tip 2: Definieer je doelgroep

Bedenk wie je met je boodschap wilt bereiken en pas je promotievideo aan deze doelgroep aan.

Om een succesvolle promotievideo te maken, is het van essentieel belang om je doelgroep en hun interesses goed te kennen.

Doe hier dus voldoende research naar om de juiste boodschap over te brengen. Weet wie de personen zijn die je met je video wilt bereiken en hoe zij denken over het onderwerp waarover jouw boodschap gaat.

Pas daarnaast ook de stijl en tonaliteit van je video aan je doelgroep aan. Praat op hun manier, maak gebruik van toegankelijke beeldtaal, humor of visuals die hen aanspreken – alles om ervoor te zorgen dat ze jouw video herkennen en er meerwaarde uit halen.

Als je rekening houdt met de interesses van je doelgroep en deze in je video verwerkt, ben je al een heel eind op weg naar een krachtige videoboodschap!

Daarnaast is het ook aan te raden om een echte connectie te maken met je doelgroep. Probeer verhalen te vertellen aan de hand van interviews, geluidsfragmenten of visualisaties en maak gebruik van toepasselijke effecten die relevant zijn voor je doelgroep.

Wanneer je ervoor zorgt dat je deze elementen toepast, krachtig en intuïtief genoeg zijn, helpt dit met het creëren van een emotionele connectie je doelgroep, wat resulteert in meer interactie en engagement!

Tip 3: Vermijd lange clips

Probeer lange clips te vermijden, omdat mensen de neiging hebben om hun aandacht na een paar seconden al weer te verschuiven naar iets anders.

Bij het maken van een succesvolle promotievideo is het belangrijk om lange clips te vermijden. Een paar seconden kan al genoeg zijn om de boodschap over te brengen die je wilt communiceren, dus houd je visuals zo kort mogelijk en concentreer je op de essentie.

Dit geldt helemaal voor de eerste paar seconden van de video, dit moet de aandacht trekken van de kijker. Zo niet, dan scrolt degene snel verder en mist hiermee de boodschap van de video.

Verder kan je afbeeldingen of animaties toevoegen aan visuals in plaats van lange clips, zodat de aandacht over de video verspreid wordt.

Gebruik daarnaast ook variede elementen zoals muziek of speech om visuele afbeeldingen meer impact te geven en kortere beelden interessant te houden.

Zo zorg je er met eenvoudige middelen voor dat jouw promotievideo interessant genoeg blijft voor de kijker.

Tip 4: Maak gebruik van titels en ondertiteling

Titels en ondertiteling kunnen helpen om je boodschap duidelijk over te brengen, vooral als het gaat om complexere ideeën of conceptuele thema’s in je promotievideo’s.

Titels en ondertiteling zijn essentieel voor het overbrengen van een succesvolle promotievideo.

Gebruik bijvoorbeeld titels om een ​​promotievideo duidelijke structuur te geven. Zo kun je je kijker gemakkelijk door de promotievideo leiden door titels toe te wijzen aan de verschillende hoofdstukken.

Verder browsen de meeste mensen met het geluid uit. Wanneer je dus geen gebruik maakt van ondertiteling, zal de boodschap en de aandacht van je video wegvallen.

Ondertiteling maakt het dus gemakkelijker voor kijkers om de audio-inhoud van een video te begrijpen door woorden visueel weer te geven.

Ook kunnen ondertitels helpen bij het verduidelijken van complexe ideeën of thema’s, en laten ze kijkers toe om moeilijke informatie op hun eigen tempo te bekijken.

Tip 5: Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van recente trends op het gebied van marketing- en videobewerkingstechnieken die je promotievideo’s kunnen verbeteren.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen marketing- en videobewerking.

Door kennis te nemen van de nieuwste technologieën, kun je je promotievideo’s naar het volgende niveau tillen.

Of het nu gaat om innovatieve animaties of geavanceerde montagetechnieken, er zijn vele manieren waarop je promotiemateriaal effectiever en aantrekkelijker kunt maken met behulp van de nieuwste trends.

Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van 8mm frames. Door het gebruik van 8mm frames, creëer je een unieke uitstraling en sfeer binnen je promotievideo.

8mm frames zorgen voor een nostalgisch, retro-achtig effect dat kan worden gecombineerd met verschillende genres, waardoor de esthetiek van de video aantrekkelijker en opvallender wordt.

Blijf dus op de hoogte van deze trends als je promotievideo’s wilt laten opvallen!

Wil je hier nu meer over weten? Lees dan onze blog over videomarketing trends 2023!

Tip 6: Kies relevante visuals

Gebruik visuals die nauw aansluiten bij je boodschap, zodat de kijker direct de connectie maakt.

Visuals zijn een van de meest krachtige manieren om je boodschap over te brengen tot een succesvolle promotievideo.

Kies visuals die nauw verbonden zijn met je boodschap, zoals afbeeldingen, illustraties en huisstijl elementen die aansluiten bij het verhaal en je doelgroep.

Visuals helpen de kijker met het vormen van een connectie met je verhaal. Maar let op, wanneer je kiest voor visuals die opdringerig of ongerelateerd zijn, loopt de boodschap het risico niet goed over te komen.

Kies daarom visuele elementen die duidelijk aansluiten bij je boodschap en ervoor zorgen dat de kijker direct begrijpt waarover jouw promotievideo gaat.

Gebruik consistente stijlelementen zoals lettertype in al je visuals om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het designproces consistent blijven.

Door consistentie toe te passen met betrekking tot lettertype, kleur en lay-out, zorg je ervoor dat de video een professionele look en feel krijgt.

Een consistent gebruik van verschillende elementen helpt bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de branding voor jouw merk of product aanwezig blijft in elke scene.

Tip 7: Creëer een sterke call-to-action

Geef kijkers instructies of stel hen in staat om actie te ondernemen wat betreft het merk of product dat je probeert te promoten.

Een sterke call-to-action creëren is essentieel voor het verzekeren van een succesvolle promotievideo.

Zorg ervoor dat je kijkers begrijpen wat ze moeten doen, zodat het einde van de video relevant en effectief is. Een sterk verzoek om actie is wat er nodig is om je kijkers te stimuleren tot actie. Vandaar ook de term ‘call-to-action’.

Zorg ervoor dat je call-to-action duidelijk en omschreven is, zodat de kijker precies weet wat hij of zij moet doen.

Je kunt je doelgroep bijvoorbeeld vragen iets specifieks te doen zoals het delen van jouw video, het aanschaffen van jouw product, het inschrijven voor jouw nieuwsbrief etc.

Door middel van een sterke call-to-action kunnen kijkers op directe wijze betrokken raken bij de inhoud die je produceert. Zo laat jij een sterke indruk achter met je promotievideo.

kijktijd

Tip 8: Test verschillende versies en formaten

Door het testen van verschillende versies en formaten krijg je inzicht in welke het best presteert met je doelgroep.

Om ervoor te zorgen dat je promotievideo een optimaal resultaat behaalt bij je doelgroep, is het belangrijk om verschillende versies en formaten van dezelfde video te testen.

Denk hierbij aan versies met verschillende ondertiteling, in het Nederland en in het Engels.

Een ander voorbeeld is om uit de algemene promotievideo kortere snippets te halen. Deze zijn ideaal om te gebruiken om je boodschap meerdere keren te herhalen.

Ook kan je kijken naar verschillende formaten waar je video in wordt bekeken. Denk aan landscape (16:9) voor op YouTube en portrait (4:5, 9:16) voor op Instagram en TikTok.

Maak verder gebruik van analytics en statistieken om de content te analyseren.

Op deze manier krijg je een beter inzicht in hoe jouw doelgroep reageert op de promotievideo.

Door te kijken naar het kijkgemak, de engagement, de interactie en het aantal acties dat wordt ondernomen als reactie op de video, kan je zien wat het beste werkt bij jouw doelgroep.

succesvolle promotievideo

Tip 9: Wees creatief!

Doe iets anders dan anderen – denk buiten de gebaande paden!

Creativiteit is de sleutel tot succes als het gaat om het maken van een succesvolle promotievideo.

Probeer dingen anders te doen dan anderen – wees origineel en denk na over ideeën die buiten de gebaande paden liggen.

Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe manier van praten of storytelling, een verfrissende stijl, een unieke soundtrack of innovatieve visualisaties.

Kies voor een thema dat je doelgroep aanspreekt en voeg multimedia toe aan je content. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan GIF’s, foto’s of korte video’s die verband houden met de inhoud van de promotievideo.

Creëer content die interessant en gemakkelijk te delen is door het publiek zodat je meer betrokkenheid bij jouw doelgroep creëert.

Blijf proberen, experimenteren en zoek naar manieren waarop je creativiteit kunt uitdrukken in je promotievideo.

Wees niet bang om buiten de lijntjes te kleuren – de persoonlijkheid maakt jouw video’s uniek en memorabel!

succesvolle promotievideo

Tip 10: Delen! Delen! Delen!

Verspreid je promotievideo zo veel mogelijk via social media en collega’s om meer mensen te bereiken met jouw boodschap.

Nu de promotievideo online staat, is het belangrijk om deze zowel mogelijk te delen.

Met het delen van je promotievideo op social media en met de hulp van je collega’s, kan je een veel groter publiek bereiken. Vraag aan je collega’s om de video te delen en te promoten op hun eigen kanalen, zodat meer mensen je promotievideo zullen zien.

Het helpt onwijs goed om je content meerdere keren terug te laten komen. Bonustip! Maak van je losstaande promotievideo een volledige campagne.

Hierdoor zorg je dat je de boodschap meerdere keren terug laat komen bij je doelgroep. Combineer dit met een sterke call-to-action en vergroot de kans dat je doelgroep actie onderneemt.

Het is ook belangrijk om je promotievideo op verschillende kanalen te delen.

Door het delen van de video op meerdere platforms kun je een veel groter publiek bereiken, zowel mensen die al bekend zijn met jouw merk als nieuwe potentiële klanten.

Conclusie

De weg naar een succesvolle promotievideo kan een uitdaging zijn. Maar wanneer je de juiste tips toepast, zoals het kiezen van een duidelijke boodschap, het toevoegen van een sterke call-to-action en door creatief te zijn, vergroot jij je kans voor een lanceren van een succesvolle promotievideo .

Onthoud dat standaard of saai materiaal niet altijd effectief is – probeer innovatief te zijn door creatief te zijn en toegankelijke content te maken die makkelijk gedeeld kan worden! Heel veel succes!

video laten maken

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Content Creator

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!