Skip to main content

Ondertiteling toevoegen aan video: 8 Voordelen!

Ondertiteling toevoegen aan video

Video’s op sociale media hebben steeds vaker ondertiteling. Je denkt er misschien niet bij na als consument, maar als bedrijf levert het je veel voordelen op. Ondertiteling zet je namelijk niet zomaar onder de video: het heeft een functie. Wil jij weten waarom jij ondertiteling zou moeten gebruiken voor jouw social media video’s? Lees dan snel verder! In deze blog ontdek je de voordelen van ondertiteling toevoegen aan video!

💡 1: Toegankelijkheid

Ten eerste maakt ondertiteling de video’s toegankelijk voor veel meer mensen. De boodschap van de video is nu namelijk niet alleen meer luisterbaar, maar ook leesbaar. Veel doven en slechthorenden begeven zich immers ook op social media. Komen zij een video tegen zonder ondertiteling, dan is het nog wel eens lastig om te begrijpen waar de video precies over gaat. Grote kans dat zij de video daarom overslaan omdat het kijken te veel moeite kost. En dat is natuurlijk zonde!

ondertiteling toevoegen aan video

💡 2: Social media zonder geluid

Soms komt het voor dat jij social media gebruikt zonder geluid. Bijvoorbeeld wanneer je in de trein zit en je jouw koptelefoon vergeten bent. Of wanneer je eigenlijk op een familieverjaardag zit waar je niet zo veel zin in hebt. Of stiekem in een klaslokaal, omdat de les gewoon ontzettend saai is. In die gevallen speelt iemand het geluid niet af, maar wil diegene toch begrijpen waar de video’s op social media over gaan. In deze gevallen is het daarom superhandig wanneer er ondertiteling in de video geplaatst is, zodat jou doelgroep nogsteeds de boodschap van de video kan begrijpen.

💡 3: Verbeterde kijkervaring

Ondertiteling in een social media video geeft de kijker sowieso een verbeterde kijkervaring. Je hebt het misschien niet door, maar door de video zowel te luisteren als te lezen, is de video prettiger om naar te kijken. Je maakt de ervaring daardoor alleen nog maar beter voor jouw potentiële klanten. Tel daar bovenstaande situaties bij op – gevallen waarin alleen het geluid niet voldoende is – en jij laat zien dat jij rekening houdt met iedere kijker.

💡 4: Verhoogde kijktijd

Het feit dat de kijkervaring beter is voor iedereen, zorgt er ook voor dat iedereen langer naar jouw video’s blijft kijken. Het is namelijk aangetoond dat ondertiteling in een social media video ervoor zorgt dat de kijker de video minder snel wegklikt. Social media video’s met ondertiteling hebben dan ook een verhoogde kijktijd. Zie jij dat jouw video’s vaak na een paar seconde al worden weggeklikt of worden ze simpelweg niet zo lang bekeken als jij zou willen? Dan is het misschien tijd om ondertiteling toe te voegen aan jouw social media video’s.

💡 5: Betere informatieverwerking

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat ondertiteling in video’s zorgt voor een betere informatieverwerking. Omdat de kijker de boodschap nu via twee zintuigen waarneemt in plaats van één (zien en horen in plaats van alleen horen), komt de boodschap veel beter binnen. En dat is natuurlijk waar een social media video voor jouw bedrijf uiteindelijk om gaat: het overbrengen van een boodschap naar jouw doelgroep! Door dit voordeel is het toevoegen van ondertiteling aan jouw social media video’s dus eigenlijk een no-brainer geworden.

💡 6: Betere merkcommunicatie

Dit leidt ons bijna vanzelf naar het volgende voordeel: een betere merkcommunicatie. Zoals eerder genoemd wil jij als bedrijf één ding bereiken met jouw video’s. Jij wil een boodschap overbrengen naar jouw doelgroep en uiteindelijk wil jij dat jouw doelgroep klant wordt bij jou.

Jij wil er dan ook alles aan doen om jouw communicatie zo duidelijk mogelijk te laten verlopen. Toch? Ondertiteling gaat jou daar dus bij helpen. Door de woorden niet alleen uit te spreken in de video, maar door de tekst ook nog eens in letters in de video te plaatsen, is het superduidelijk voor de kijker wat er moet gebeuren. De ondertiteling van jouw social media video draagt dus bij aan een betere merkcommunicatie.

💡 7: SEO-voordelen

Maar naast alle voordelen die fijn zijn voor de kijker, zit er ook een voordeel aan ondertiteling die voor jou geldt. Het geeft jou namelijk de kans om allerlei relevante zoekwoorden te laten terugkomen in jouw video. Dit zorgt er dan weer voor dat jouw video beter scoort in de zoekmachines en dat potentiële klanten jouw video’s en dus jouw bedrijf makkelijker vinden op social media. Doe dus onderzoek naar relevante trefwoorden die gaan over het onderwerp van de video en zet ze niet alleen in de titel, de beschrijving en de hashtags, maar ook in de ondertiteling van jouw video.

💡 8: Verhoogde deelbaardheid

Laten we even kijken naar alle voordelen die hierboven besproken zijn. De video is door de SEO-voordelen beter vindbaar voor potentiële klanten en kijkers die geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf. Verder is de gehele ervaring van het kijken van jouw video beter. De video is toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die het geluid (tijdelijk of permanent) niet kunnen horen. Daarnaast wordt een video met ondertiteling langer bekeken en komt de informatie ook nog eens beter binnen.

Dit alles samen zorgt er ook nog eens voor dat de kans groter is dat een kijker de video deelt met iemand anders. De video wordt immers al door meer mensen gezien en begrepen. Het delen van de video zorgt er nog eens extra voor dat de video bij meer mensen terecht komt. En dit zorgt dan weer voor meer potentiële kopers die klant willen worden bij jouw bedrijf. Een win-win situatie dus!

Conclusie

Kortom, er zijn ontzettend veel voordelen te noemen van het toevoegen van ondertiteling aan video.

De video is hiermee toegankelijk voor meer mensen, het wordt langer bekeken en beter begrepen. Daarnaast vinden kijkers de video gemakkelijker door de SEO-technieken die je door middel van ondertiteling toepast. En wordt de video beter bekeken en begrepen, dan is de kans ook groter dat men hem deelt met anderen. Jouw boodschap breng jij met ondertiteling onder jouw social media video’s het beste over op de kijker. Hiermee maak jij de kans het grootst dat de kijker precies gaat doen wat jij met jouw video wil aanmoedigen: klant worden bij jouw bedrijf!

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Content Creator

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!