AI Blog: Doelgroeponderzoek met AI - AI trends 2025
Meer informatie?
Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.
In de wereld van videomarketing is één ding essentieel: weten wat je doelgroep beweegt. Grote bedrijven hebben vaak de middelen om uitgebreide onderzoeken, focusgroepen en testsessies te organiseren.
Als videomarketingbedrijf voor familiebedrijven, hanteren we in onze aanpak ook altijd een Brilliant Brainstorm waar we met de doelgroep samen in gesprek gaan over wat we gaan maken.
Maar hoe pak je dit aan als mkb’er, wanneer tijd, budget en schaalbaarheid nét iets meer uitdagingen vormen?
In deze blog leggen we uit hoe je een zogeheten “synthetische doelgroep” kunt inzetten om snel, betaalbaar en doeltreffend feedback te verzamelen voor je marketing- en groeistrategieën.
Het idee is gevormd door de podcast van POM, van Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping (luistertip).
De kracht van gerichte feedback
Traditioneel gezien ga je met je doelgroep in gesprek via interviews, enquêtes of zelfs testpanels. Dat is ontzettend waardevol, maar kan flink in de papieren lopen. Daarnaast kost het tijd om de juiste mensen te vinden en met hen af te spreken.
In onze brainstorm methode, de Brilliant Brainstorm, pleiten we dan ook altijd dat er iemand(en) van de doelgroep aansluit om mee te denken. Zo heb je blik van buiten af op het concept en de denkrichting waar je naartoe gaat.
Voor mkb-bedrijven is dit niet altijd haalbaar – toch is het juist de directe feedback van de gebruiker of klant die je marketing- of bedrijfsconcepten naar een hoger niveau tilt.
Met AI – en specifiek met een “synthetische doelgroep” – kun je deze bottleneck wegnemen.
In plaats van weken of maanden te besteden aan het opzetten van focusgroepen, kun je binnen enkele minuten waardevolle inzichten krijgen in hoe je potentiële klanten denken en reageren op jouw ideeën.
Wat is een synthetische doelgroep?
Heel simpel: Een synthetische doelgroep is een ChatGPT gesprek, waar alles door deze doelgroepen bekeken wordt.
Denk daarbij aan verschillende demografische en psychografische achtergronden. Zo kun je je marketingconcept, nieuwe videostrategie of productidee laten toetsen door, bijvoorbeeld, tien verschillende persona’s – elk met hun eigen wensen, behoeften en pijnpunten.
Stel, wij maken een videoconcept voor onszelf wat familiebedrijven aan moet spreken, dan krijg ik feedback als dit:
Hoe stel je een synthetische doelgroep in?
Bij Dubbel maken wij gebruik van ChatGPT of Claude voor dit, maar je kunt iedere AI chat hiervoor gebruiken.
2. Bepaal je persona’s
Schrijf eerst uit wie je doelgroep is. Je moet je doelgroep in de basis goed doorhebben, anders heb je hier weinig aan. Beschrijf bijvoorbeeld:
3. Schrijf duidelijke instructies
Je stelt de AI vervolgens zó in, dat bij elke nieuwe vraag of elk nieuw concept die je in de chat gooit, de AI namens al die persona’s antwoord geeft.
Je kunt aangeven dat de chat de (bijvoorbeeld 10) verschillende persona’s ook daadwerkelijk laat praten en samen laat discussiëren, of dat ze een gezamenlijk antwoord geven. Kijk hierbij goed wat jou het beste helpt.
Belangrijk: van “ja-geknik” leer je niets. wees daarom specifiek en vertel het taalmodel dat het kritisch moet zijn.
Zodra je één idee in de “synthetische doelgroep” gooit, krijg je automatisch verschillende perspectieven terug. Evalueer of die feedback voor jou relevant is. Niet alle feedback is namelijk heilig of van toepassing.
5. Integreer de feedback in je strategie
Selecteer de waardevolle punten uit de feedback. Misschien passen bepaalde ideeën beter bij Persona 2 en zie je dat Persona 5 juist kritischer is. Optimaliseer je concept, marketinguitingen of videoproducties op basis van die suggesties.
Hoe wij dit gebruiken binnen Dubbel Media
Voordat wij een video maken, gaan we eerst de brainstorm fase in. Dit doen we met onze eigen methode, de Brilliant Brainstorm.
Een groot onderdeel van deze methode is dat we het over de doelgroep gaan hebben. Niet zozeer de demografische gegevens, maar vooral de onderliggende factoren: wat wilt de persoon bereiken? Waar loopt hij tegenaan en hoe kunnen we op deze punten inspelen om een goed videoconcept te maken?
In een ideale wereld sluit hier iemand van de doelgroep aan, om zo te co-creëren naar een oplossing. Dit is echter niet altijd mogelijk. Daarom leggen we de uitkomsten van de Brilliant Brainstorm soms voor aan een synthetische doelgroep, om zo te kijken:
Op deze manier kunnen we de inhoud van een Brilliant Brainstorm verder verreiken met informatie die beschikbaar is, om zo nog krachtigere video concepten te bedenken!
Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.
DBBL Media | Creative and Strategy
Mis de nieuwste ontwikkelingen van videomarketing en Dubbel Media niet!
Wij zullen je elke maand op de hoogte houden. Stay tuned!
© 2025 Dubbel Media. All Rights Reserved. Algemene Voorwaarden. Privacy Statement.