Skip to main content

6 grootste videomarketing fouten (en hoe jij ze kunt voorkomen)

Top 25 videomarketing bedrijven in Breda (2023)

Het is geen geheim dat videomarketing een krachtig hulpmiddel is voor bedrijven. Of je nu probeert je naamsbekendheid te vergroten, je publiek aan je te binden of personeel te werven, video’s kunnen je helpen je doelen te bereiken.

Helaas zijn er enkele veelgemaakte videomarketing fouten die veel mensen maken als het gaat om videomarketing – en die kunnen leiden tot dure video’s die niets bereiken. Laten we daarom eens kijken naar de 6 grootste videomarketingblunders – en hoe je kunt voorkomen dat je ze zelf maakt.

Geen duidelijke video marketing strategie

Een van de grootste fouten die bedrijven maken als het gaat om videomarketing is het ontbreken van een duidelijke strategie. Zonder een goed omschreven plan kunnen campagnes makkelijk onsamenhangend, ongericht en duur worden.

Bedrijven moeten bereid zijn om tijd en energie te steken in het onderzoeken van de beste strategieën voor hun product of dienst, het stellen van meetbare doelen en het consequent meten van de voortgang.

Niet optimaliseren

Met alleen een strategie ben je er nog niet. De tweede fout is het niet optimaliseren van de content. Veel bedrijven proberen een one-size-fits-all aanpak te hanteren bij het plaatsen van video’s, zonder rekening te houden met potentiële kijkers en hun interesses.

Zonder de juiste optimalisatie bereikt je content niet de juiste mensen of wordt deze niet opgemerkt. Een goede optimalisatie van titels, beschrijvingen, tags en andere factoren helpt ervoor te zorgen dat je doelgroep je video vindt.

Niet het optimale uit een draaidag halen

Een van de grootste videomarketing fouten die bedrijven maken als het gaat om videomarketing is niet het maximale uit een opnamedag halen. Dit kan vooral duur zijn als al het filmen wordt gedaan voor een enkele video, in plaats van vooruit te denken en al het beeldmateriaal te gebruiken in verschillende video’s of campagnes.

Om het meeste te krijgen voor je geld is het belangrijk om vooruit te denken en verschillende stukken inhoud te plannen die uit hetzelfde beeldmateriaal gemaakt kunnen worden. Denk bij een recruitment campagne bijvoorbeeld aan:

  • Een algemene vacaturevideo
  • Losse quotes voor social media
  • Screenshots voor de vacature pagina
  • Losse call-to-actions als follow up

Niet optimaliseren

Een andere fout die bedrijven maken is het niet promoten van hun video’s als ze eenmaal geproduceerd zijn. Zelfs met een geweldige video zullen er minder kijkers zijn als er geen moeite wordt gedaan om de video te promoten.

Het opzetten van betaalde campagnes, gebruik van sociale media platforms en e-maillijsten zijn allemaal essentiële elementen om ervoor te zorgen dat je video’s de juiste mensen bereiken.

Geen call-to-action

De vijfde fout die bedrijven maken is het niet opnemen van een call-to-action aan het eind van de video. Een call-to-action is een duidelijke boodschap voor de kijker over wat hij/zij moet doen na het zien van je video.

Een call-to-action kan de vorm aannemen van een directe link, waarin kijkers wordt gevraagd een reactie achter te laten, de video te delen, of zelfs een landingspagina te bezoeken.

Belangrijk is om te weten dat een call-to-action niet overal een functie heeft. Er is een trend gaande van zogenoemde zero-click content, wat een andere kijk op conversie geeft. Zie jij namelijk bij elke TikTok een call-to-action?

Video’s niet testen

De zesde en laatste fout die bedrijven maken is het niet testen van hun video’s voor de lancering. Het is belangrijk om feedback te krijgen op de video voordat je hem lanceert, omdat dit kan helpen bepalen hoe succesvol de campagne zal zijn.

Dit kun je doen door de video met een focusgroep te bekijken, met behulp van A/B testen, of de video door analytics halen om inzicht te krijgen in hoe kijkers ermee omgaan.

Conclusie

Dus als je ervoor wilt zorgen dat je videomarketingcampagnes succesvol en effectief zijn, is het belangrijk dat je vanaf het begin een duidelijke strategie opstelt. Optimaliseer de content, haal het meeste uit de opnamedagen, promoot video’s via sociale media platforms, neem een call-to-action op en test ze voor de lancering.

Mocht je een voorbeeld willen zien van een videocampagne, kun je die hier vinden.

videomarketing fouten

Bas Marijnissen
Creative Producer

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Creative and Strategy

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!